Pazarlama Teknoloji

Yapılandırılmamış Verilerin Lokasyon Analizi Kolaylaşacak

Küresel pazarda hizmet veren Spatial Analiz markası Esri ile Mekansal analiz şirketi ClearTerra geçtiğimiz günlerde yeni iş ortaklıklarını duyurdu. Bu ortaklık ile artık, yapılandırılmamış verilerin coğrafi koordinatlarını kolayca keşfedip özümseyerek anlık olarak akıllı harita tabanlı bilgi üretme olanağı sağlayacak.

Yapılandırılmamış Veri Nedir?

Yapılandırılmamış verileri iki bölümde inceleyebiliriz. İlki yapılandırılmamış metinsel veriler; e-mailler, Power Point sunumları, Word belgeleri gibi dökümanlardan oluşuyor. İkincisi ise JPEG görüntüler, Mp3 ses kayıtları gibi dosyaların içinde bulunduğu metinsel olmayan yapılandırılmamış verilerdir.

Akıllı asistanların kullanımı yaygınlaştıkça ortamdaki ses dosyası da artmaktadır. Lokasyon verisi ise, sesle etkileşim gerçekleştiren yapay zekaya bağlı gerçek zamanlı pazarlama stratejilerinin merkezinde bulunmaktadır. Tüm bu bilgiler dahilinde baktığımızda dijital ortamdaki yapılandırılmamış veri karmaşıklığından söz edebiliriz.

Esri’nin iş ortaklığıyla bünyesine kattığı yeni özellik sayesinde ise her sektördeki karmaşık verilerin lokasyona bağlı olarak ayrıştırılmasının kolaylaşması bekleniyor. Özellikle savunma, istihbarat ve kamu güvenliği kuruluşları, petrol, kamu hizmetleri ve denizcilik gibi diğer alanlarda olduğu gibi, yapılandırılmamış veriler içeren sektörlere katkısı büyük olacaktır. Böylece yapılandırılmamış metinsel verilerin coğrafi koordinatlarını kolayca bulunup algılanacak ve anında akıllı harita tabanlı veriler üretilebilecektir.

Geomarketing.com’a açıklamalarda bulunan Esri’de istihbarattan ve satıştan sorumlu yönetici Jeff Wilson, yapılan bu iş ortaklığı sayesinde Esri’nin platformuna tamamen yeni bir özellik olan yapılandırılmamış verilerden yararlanmanın eklendiğini dile getirdi. Özellikle savunma ve denizcilik gibi konumun açıkça belirtilemediği sektörler için bu iş ortaklığının önemine dikkat çekti.

Wilson’ın üstünde durduğu bir diğer konu ise sesli asistanların kullanımının artmasıyla birlikte çoğalan yapılandırılmamış veriler oldu. Yapay Zeka algoritmalarında depolanan karmaşık yapılandırılmamış verilerin analiz edilmesinin kolaylaşacağınında altını çizdi.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla