Pazarlama Teknoloji

Pazarlamanın Yeni Kanalı; Sesli Asistanlar

Yaşadığımız bilgi çağında bireyler akıllarında oluşan en ufak bir sorunun dahi anında cevaplandırılmasını istiyor. Sesli asistanlar ise kullanıcıların bu isteğini daha önce hiç olmadığı kadar kolay bir şekilde yanıtlayabiliyor.

Aynı zamanda Amazon’un Alexa’sı, Google’ın Asistanı ve Apple’ın Siri’si gibi sesle çalışan cihazları, reklamverenlere tüketiciler ile iletişim kurmak için daha net ve kişiselleştirilmiş bir kanal sunuyor. Teknoloji dünyasında yaşanan ”ses” gelişmesi ise pazarlamacıları fırsatlarla dolu zorlu bir yolculuğa çıkarıyor.

Peki pazarlamacıları bu yeni ortamda neler bekliyor?

Pazarlamacıların ilk olarak dikkate alması gereken kural kişiselleştirilmiş içerik-yanıtlardır. Bunun asıl nedeni günümüzde kullanıcıların markalar ile iletişime geçmek için geleneksel olandan farklı daha kişiselleştirilmiş bir yol arıyor olmasıdır. Kullanıcılar ellerindeki cihazları bir araç olarak görüyor  çünkü onlar kendilerine aitler ve tamamen kişiseller.

Connected Homes cihazları ile evde, Connected Cars sayesinde yolda ve Alexa – Siri gibi sesli asistanlar arcılığıyla farklı lokasyonlarda her an online ortamlar ile tamamen kişisel cihazlar üzerinden iletişime geçmektedirler. Dolayısıyla markalardan da tamamen kişiselleştirilmiş cevaplar almak istiyorlar.

Robotik Ses Tonu Storytelling’e Engel

Sesli asistanlar konusunda pazarlamacıların dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise pazarlama kanalları farklılık gösterse de temel alınan ana unsurların değişmemesidir. Örneğin sesli asistanlar pazarlama dünyasında yeni bir kanaldır ancak reklamcılığın ana konularından biri olan storytelling-hikayeleştirmeyi esas almaktadır. Ancak günümüzde sesli asistanların robotik ses tonu onların bir storyteller olmasını engellemektedir.

Robotik sesin geliştirilmesi sesli asistan teknolojisindeki en acil noktalardan biridir. Kullanıcıların sesli asistanlara yönelttikleri sorulara aldığı kısa ve net cevaplar, onları anlık olarak tatmin etse de bir yandan da eksik bırakıyor çünkü cihazların robotik ses tonu samimi iletişimi engelleyerek soğuk bir ortam oluşturuyor..

Özetle sesli asistanların diğer teknolojik cihazlardan farklı özel yönleri vardır ancak şu an için diğer pazarlama kanallarının yerini alacağını söylemek doğru olmaz. Sesli asistanları daha çok bu konuda bir tamamlayıcı olarak görebiliriz.

Bu konudaki diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla