Teknoloji

Yapay Zeka’ya daha önce hiç bu yönden bakmamıştınız

Yapay Zeka ne diye sorsak şüphesiz birçok farklı cevap alırız. Kimi Elon Musk gibi yapay zekayı insan neslinin karşılaştığı en büyük tehdit olarak görüyor. Kimi ise Bill Gates gibi insan aklının çözemeyeceği zorlu problemleri saniyeler içinde çözebilecek kapasiteye sahip hayatı kolaylaştıran robotlar olduğunu söylüyor. Bugün ise size çok farklı bir yapay zeka yaklaşımından bahsedeceğiz. Hazır mısınız? O zaman hadi başlayalım.

Uzmanladan değişik tanımlamalar gelse de -aslında senaryoları bir kenara bıraktığımızda- yapay zeka denildiğinde hepimizin aklında aynı anlam beliriyor; farklı kanallardan gelen ve insan zekasının kısa sürede çözemeyeceği karmaşık verileri, belli bir algoritma sayesinde çözümleyebilen ve bilgisayar proglama dili ile çalışan makineler.

Tabiattan Hareketle Yapay Zeka Yaklaşımı

İnsanoğlu; doğadaki ekosistem ve canlı davranışlarını yüzyıllardır değişik açılardan inceliyor. Mesela balıkların tek başlarına aptal olduğu kabul ediliyor. Oysa grup halinde hareket ettiklerinde büyük balıklara av olmaktan dahi kurtulabiliyorlar. Bir diğer örnek ise sürü olarak hareket eden karıncaların davranışlarıdır. Binlerce karınca bir araya geldiğinde en karmaşık mühendislik problemlerine bile ilham verecek bir çözüm sunabiliyorlar.

İnsanlar içinde aynı durum söz konusudur. Hepimizin farklı alanlara ilgisi, farkı konularda becerisi bulunuyor. Kimimiz sözel problemler konusunda yetenekliyken bir kısmımız ise sayısal alanda muhteşem olabiliyoruz. Aynı tabiatta olduğu gibi bizde bireysel olarak bir probleme odaklanmak yerine grup olarak hareket ettiğimizde kısa sürede daha hızlı ve doğru sonuçlar alabiliyoruz.

Yapay Zeka işte tam olarak bu noktada devreye giriyor ve farklı bireylerin tek tek çözümleyemeyeceği problemleri tek bir makine teknolojisiyle çözümleyebiliyor. Düzenli bir sıra halinde gelen verileri de farklı noktalardan gelen birçok veriyi de aynı anda çözüme kavuşturabiliyor.

Akıllı Değil Yapay Kalsın İstiyoruz

Tüm bu süreç içerisinde insan popülasyonunu yok edecek bir teknolojiden söz etmek görüldüğü gibi şu an için mümkün değil. Çünkü problemlere belirli bir algoritma üzerinden çözüm üreten yapay zekanın programlama dili hala insanlar tarafından oluşturulmaktadır.

Şu an için üretilen bütün yapay zekalarda ise öncelikli amaç zamandan ve mali açıdan tasarruf sağlayan ticari verimleri artırmaya yöneliktir. Aslında bakarsanız literatür açısından ele aldığımızda dahi bu teknolojinin ”yapay” seviyesinde kalmasını istiyoruz, ”akıllı” mertebesine ulaşması hoşumuza gitmiyor ki ”yapay zeka” adını vermişiz.

Yapay Zeka yaşadığımız yüzyılda en çok tartışılan konu olmaya devam edecek. Gelinecek nokta hakkında ise hepimizin bildiği gibi onlarca farklı görüş var. Nasıl bir sonuca ulaşacağımızı ise ancak yaşadıkça göreceğiz.

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla