Pazarlama Teknoloji

Arttırılmış Gerçeklik Hayatımızın Bir Parçası Haline Gelir Mi?

Arttırılmış Gerçeklik birçok kişiye hala anlamsız bir fikir olarak geliyor. Hayatlarının bir parçası haline geleceğine ihtimal vermiyorlar. Peki size bir soru; hangimiz akıllı telefonların hayatımızın bir parçası haline geleceğini düşünüyorduk ki? Şimdilerde ise günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası oldular. Alman araştırma şirketi Statisca’nın yaptığı bir araştırmaya göre ise bu yılın sonunda AR uygulamalarını kullanan kişi sayısının %233 artarak 200 milyona ulaşması bekleniyor. Sizce de mükemmel bir artış değil mi? O zaman gelin Arttırılmış Gerçeklik hakkında tekrardan konuşalım.

Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik

Öncelikle çok sık karıştırılan iki tanım üzerinde duralım; arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik. Sanal gerçeklik, gerçek dünya ile etkileşimli değil adı gibi sanal yani gerçek dünyanın bir taklididir. Kullanıcıyı fiziksel olarak ortamdan soyutlayarak tamamen sanal bir gerçekliğin içine konumlandırır. Artırılmış gerçeklik ise kullanıcının konumunu algılayarak çevreyi gerçek zamanlı olarak zenginleştirir. AR aynı zamanda fiziksel dünya ile de bir etkileşim içerisindedir.

Mobil Uygulamalar üzerinden AR ile yapabilecekleriniz

Yapılan araştırmalara göre AR destekli aplikasyonlar kullanıcıların alışveriş davranışlarını da etkiliyor. Geçen hafta kaleme aldığımız Küresel Markaların AR Yatırımları adlı makalemizde Ikea’dan Adidas’a kadar birçok markanın uygulamalarından bahsetmiştik. Bazı markalar oluşturdukları kampanyalar ile müşterilerini online alışverişe yönlendirirken bazı markaları ise mağaza içinde AR’den yararlanmaktadır.

AR uygulamaları ve sesli asistanların yaygınlaşması lokasyon sektörü içinde büyük bir fırsat. Bu teknolojilerin kullancılarının konumunu algılayarak çalışması lokasyon sektörü içinde yeni bir güçlü veri kaynağının ortaya çıkması demektir. Markanızın AR uygulaması üzerinden edindiğiniz veriler ile sizde daha etkili lokasyon merkezli kampanyalar oluşturabilirsiniz.

Geleneksel Pazarlama Anlayışınıza AR’yi Dahil Edebilirsiniz

Dijital pazarlama üzerinden Arttırılmış Gerçeklik uygulamlarına örnekler verdik. Ancak tabi ki geleneksel pazarlamaya olacak etkisinden de söz etmeden yazımızı bitirmek istemedik. Bilboardlar, gazete ve dergi sayfalarında yer alan basılı reklamlarınıza ekleyeceğiniz QR kodlarıyla da müşterilerinizi AR platformunuza yönlendirebilirsiniz. Böylece hem dijital platformlar üzerinden hem de geleneksel medyayı kullanarak online ve offline pazarlamanızı birleştirebilirsinizç

Kısacası iletişim kanallarımızdan oyun anlayışımıza, alışveriş alışkanlıklarımızdan eğitim ve öğretime kadar her alanda arttırılmış gerçekliğin etkisinden söz edebiliriz. Şu an için Arttırılmış Gerçekliğin bu kadar hayatımıza girebilecek olmasına ihtimal vermiyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki tereddütü bir kenara bırakarak yapacağınız Arttırılmış Gerçeklik yatırımları ile rakiplerinizin önüne geçmek de sizin elinizde.

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla