Teknoloji

Robotların İnsanların Yerini Alacağına İnanları Haklı Çıkaracak 3 Örnek

Robotlar insanoğlunun yerini alacak mı? Son yılların en tartışılan konusu hiç şüphesiz yapay zeka üzerine oluyor. Filmler çekiliyor, yasalar getiriliyor, önlemler alınıyor ama hız kesmeden yaygınlaşan bir yapay zeka tehditi de konuşuldukça konuşuluyor. İşte gelecekte robotların hüküm süreceğini düşünenleri haklı çıkaracak 3 gelişme;

IKEA, mobilya kurulumunu robotlara emanet eder mi?

Singapur’un Nanyang Teknoloji Üniversitesi mühendisleri IKEA’nın monte edilmesi zor mobilyalarını geliştirdikleri robotlar ile monte etmeye çalışıyor. İki adet robotik kol, markanın ikonik ürünlerinden bir olan  STEFAN sandalye setini monte etmek için programlandı. 

Robotla 20 dakika içerisinde karmaşık bir düzenle koyulmuş parçaları bir sandalye haline getirmeyi başardı. Robotlar monteleme işlemini kullandıkları 3d kameralar ve kuvet sensörlerini kullanıyor.

Bu Oteldeki Tüm Çalışanlar Robot

Japonya^daki bir otelde resepsiyon görevlisinden bellboy’a kadar çalışanların hepsi robot. Sadece yöneticilerin insan olduğu bu otelde asıl amaç insan iş gücünden tasarruf ederek masrafları azaltmak olduğu iddia ediliyor. Robotların insan seviyesine gelmesi henüz mümkün olmadığı hizmet noktasında bazı mantıksal kopukluklardan bahsedebiliriz. Mesela robot çalışan sizi odanıza çıkarabiliyor ancak sizin için otelin önüne bir taksi çağıramıyor.

Tarım Sektörü Robotların En Yaygın Kullanıldığı Sektörlerin Başında

En geleneksel geçim kaynaklarından biri olan tarım, teknolojiye en hızlı ayak uyduran sektörlerin başında geliyor. Öyle ki tarım sektöründe üretimden hasata birçok noktada yapay zekanın etkilerini görmek mümkün. Seralardaki tohum ekimlerini hızlandıran robotlar da var. Çileklere ve salatalıklara hiç zarar vermeden olgunlaştığında toplayabilen robotlar da mevcut. Bir robotun ağaçtaki portakalları özenle toplaması ise sadece 2-3 saniye sürebiliyor. Hatta yapay zeka ekinlerin sağlık durumların dahi kontrol edilip raporlanıyor.

 

 

Etiketler

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla