Teknoloji

Japonya Kendi Geo-Lokayon Sistemini Oluşturuyor

ABD’ye ait GPS sistemi dünya üzerinde en yaygın kullanılan uydu üzerinden lokasyon tespit sistemidir. Kontrolünün tamamen ABD’nin denetiminde olması ise diğer devletler için özellikle de askeri açıdan büyük bir sorun halinde. Bu tekeli yıkmak için Rusya ve Çin başta olmak üzere daha önce de birçok ülkenin kendi geo-lokasyon uygulamalarını geliştirdikleri biliniyor.

En son alınan bilgilere göre ise Japonya’da kendi geo-lokasyon sistemini üretme çalışmalarına başladı. Amerikan’nın denetimindeki GPS sistemini kullanmamak için harekete geçen Japonya geçtiğimiz günlerde üçüncü uydusunu da yörüngeye fırlattı. Bu uyduların en önemli özelliği ise santimetre hassasiyetinde yer tespiti yapabiliyor olması.

Sistem Sadece Ülke Sınırları İçerisinde Kullanılabilecek

Uzaya toplam 4 uydu fırlatacak olan Japonya bu uyduların ilkini 2010 yılında fırlatmıştı. Sonuncusunu ise 2018 yılında yörüngeye göndermesi bekleniyor. Tüm bu gelişmelerin en olumsuz yanı ise geliştirdikleri yerli geo-lokasyon sisteminin sadece ülke sınırları içerisinde kullanılabilmesi. Kısacası Japon vatandaşları ülke sınırları dışına çıktığında yine GPS sistemini kullanıyor olacak.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla