Teknoloji

Android telefonlarda güvenlik açığı mı var?

Akıllı telefonlar ile hayatımıza giren terimlerden biri de konum gizliliği ve bildirimleri oldu. Uygulamalar kullanıcılardan çoğunlukla lokasyon bilgilerine ulaşabilmek için izin istiyor peki gerçekten bu izinler bir şey ifade ediyor mu? Yapılan bir araştırmaya göre Android telefonlarda konum gizliliğinde açık var. İşte çok tartışılan soru ve cevapları…

Quartz’ın yaptığı bir araştırmaya göre Android telefonlarda konum gizliliğine dair bazı açıklar bulunuyor. Android işletim sistemine sahip bir telefondan ya da tabletten girdiğiniz uygulamada konum verilerinize ulaşmak için izin istenildiğinde verdiğiniz yanıt olumsuz dahi olsa lokasyon bilgilerinizin Google’a gönderildiği ortaya çıktı.

Android telefonlar, 2017 yılının başından beri konum hizmetleri devre dışı bırakılmış olsa bile yakında bulunan hücresel kulelerin adreslerini topluyor ve bu verileri Google’a geri gönderiyor. Bu da kullanıcıların anonim lokasyon verilerinden çok daha fazlasına erişme imkanı sunuyor.

Google açığı kabul etti

Quartz’ın yaptığı bu araştırmadan sonra Google sözcüleri konum verilerinin kullanılmadığını ve depolanmadığını iddia etti ve bu açığın sene sonuna kadar kaldırılacağını da belirtti. Google sözcüsü yaptığı açıklamada bu uygulamayı mesajlaşmadaki hızı ve performansı arttırmak için kullandıklarını söyledi. Verilerin anında silindiğinin de altını çizdi. Hücre kulelerinden toplanan verilerin kullanım şekilleri farklı olabilir. Buradaki asıl sorun verilerin kullanıcıların izni dahilinde olmadan toplanmasıdır.

Lokasyon verisinin önemini her fırsatta belirtiyoruz. Ancak bizim içinde ilk olarak kullanıcıların güvenliği ve rızası gelir. Quartz’ın yaptığı araştırmanın detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz (link ingilizcedir)

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla