Teknoloji

Lokasyon Paylaşımına Bakış Ülkelere Göre Değişiklik Gösteriyor

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte kişisel verilerinin gizliliği korkusu da arttı. Birçok kişi lokasyon bilgisi gibi verileri gizlilik açısından tehlikeli olabileceğini düşünerek paylaşmak istemiyor. Bu durum sadece mobil uygulamalarda biraz esniyor çünkü yemek siparişinden, navigasyon uygulamalarına kadar hemen hemen her aplikasyon kullanıcının lokasyonu ile çalışıyor. Yapılan bir araştırmaya göre ise lokasyon paylaşımına bakış açısı ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. İşte tüm detayları ile lokasyon ve kullanıcıların yaşadığı gizlilik korkusu….

Kullanıcılar Erişimin Nedenini-Niçinini Bilmek İstiyor

Tüketicilerin konum verilerini paylaşmaktan çekinmelerinin ilk nedeni; markaların ve uygulamaların konum verilerini istemelerinin asıl nedenini bilememeleri geliyor.

Aslında bakarsanız kullanıcılar lokasyon verisini paylaşmaktan çekinmiyor. Onları korkutan asıl sebep kendi lokasyon bilgilerini uygulamalar üzerinden istedikleri gibi yönetememeleri ve istedikleri zaman konum erişimini kaldıramamaları geliyor.

Bu konudaki sorunlar çözüme kavuştuğunda, kullanıcıların gizlilik korkusunun aşılacağı düşünülüyor.

İnsanları lokasyon verisini paylaşmaya yönlendiren etkenlerin arasında ise markaların kullanıcılara konumlarından dolayı sundukları indirim ve hediyeler geliyor. Hatırlarsanız yakın bir zamana kadar markalar Foursquare üzerinden check-in yapan müşterilerine hediyeler veriyor ve özel indirimler sunuyordu.

Araştırmaya Göre Kullanıcılar Lokasyon Paylaşımına Karşı Ama Yapay Zekaya Güveniyor

Avustralya, Brezilya, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya ve Hollanda’da 8 bin kişinin katılımıyla yapılan bir ankete göre her 5 kişiden ikisi lokasyon verilerinin kendi arzularının dışında mobil uygulamalar ile paylaştığını söylüyor. Yapılan araştırmaya göre her 5 kişiden sadece bir kişi kendi kontrolü dahilinde konum verisini aplikasyonlar ile paylaşıyor.

Toplam 8 ülkede yapılan araştırmanın sonucuna göre kullanıcıların yaklaşık yüzde 70’i, konum verilerinin niçin gerekli olduğunu, ne için kullanıldığını ve ne şekilde korunduğunu bildiği takdirde erişme izin verebileceğini söylüyor. Aynı zamanda kullanıcılar ayarlarını daha kolay değiştirebildikleri, erişimlerini geri çekebilecekleri ve geçmişlerini silebileceklerinde de erişime izin vermede tereddüt etmiyor.

Araştırmanın ilginç sonuçlarına gelince katılımcıların %72’si kendi kendine giden arabalarda kusursuz yol tarifi için gelecekte tereddüt etmeden konum verilerini paylaşabileceklerini dile getiriyor. Bir diğer ilginç sonuç ise kayıp kişiler, evcil hayvanlar ya da bir eşyanın drone yardımıyla bulunması için %69’u lokasyonlarını paylaşmaktan çekinmeyeceklerini belirtiyor.

En ilginç sonuç ise kullanıcıların lokasyon paylaşımında tereddüt ederken yapay zekaya güveniyor olması. Konum verileri ve kişisel bilgilerin gizliliği hakkında endişe duyan tüketicilerin yüksek yüzdesine rağmen, ankete katılan tüketicilerin %51’i  gelecekte veri gizliliğini yönetmek için bir Yapay Zeka’dan yararlanabileceğini dile getiriyor.

Ülkelere göre araştırmanın özeti;

  • Avusturalyalılar konum verilerini paylaşmakta tereddüt ederek markalar ile müşteriler arasındaki veri şefaflığının artmasını istiyorlar.
  • Brezilyalılar konum verilerini paylaşmak konusunda en hevesli olanlar.
  • En büyük paradoksu ise Fransızlar yaşıyor. Fransızlar mahremiyetleri konusunda en çok endişe edenler ama aynı zamanda paylaşmaktan başka çareleri olmadığını da kabullenmiş durumdalar.
  • Almanlar ise her konuda olduğu gibi konum bilgilerini paylaşma konusunda da otoriter davranıyorlar. Dünya geneline oranla daha az konum verisi paylaşırken çoğunlukla da kendilerinin konum bilgilerini yönetebilecekleri uygulamaları tercih ediyorlar.
  • Dünya’daki en kaygılı olan milletlerden biri ise Japonlar ancak zamandan tasarruf ve rahat bir hayat için lokasyon verilerini paylaşmaya da hazırlar.
  • İngilizler ise konum verilerini paylaşırken en az tereddüt edenler olarak dikkat çekiyor.
  • Hollandalılar da kişiselleştirilmiş hizmetlere karşı sorgusuz bir yaklaşım gösteriyorlar.
  • En ilginç sonuç ise tabi ki ABD’den geldi. Amerikalılar konum verisi söz konusu olduğunda, şirketlere hükümetlerinden daha fazla güveniyormuş.

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla