Perakende Teknoloji

Perakende Sektörü Mağazaiçi Kişiselleştirilmiş Müşteri Deneyimini Nasıl Arttırabilir

Perakendecilerin e-ticaret ile olan rekabeti her geçen gün kızışıyor. Bir yandan kendi markalarının online sitelerini açarken diğer yandan da Amazon gibi e-ticaret devlerine karşı hala kendi şubelerine olan ziyaertçi sayılarını artırmak istiyorlar. İndirimli fiyat ve görerek seçim yapma konusunda perakende hala ilk seçenek olsa da Amazon’un elindeki gibi güçlü müşteri verilerine ulaşmak içinde yeni yollar arıyorlar.  Peki toplanan tüketici verileri ile kişiselleştirilmiş kampanya oluşturma tekeli sadece e-ticarette mi geçerli?

Amazon gibi online alışveriş siteleri, müşterilerinden çevrimiçi alışveriş yaptıkları esnada onlara kişiselleştirilmiş deneyimler ve öneriler oluşturmak için kullanabilecekleri muazzam değerli veriler topluyor. ForresteResearch’ün yaptığı bir araştırmaya göre perakendecilerin %70’i mağaza için kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimini arttırmanın yollarını arıyorlar. Perakende sektörünün elinde ise maalesef şuan için o kadar detaylı veriler bulunmuyor. Ancak gelişen teknoloji ile kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturmak artık perakende sektörü içinde çok zor değil.

Kiosklar, yüz tanıma sistemi, pos cihazları hepsi potansiyel veri kaynağı

Süpermarketler, perakende giyim mağazaları, alışveriş merkezleri gibi perakende sektöründe hizmet veren markaların kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturmasının ilk yolu müşterilerinin alışveriş alışkanlıklarını detaylı bir şekilde analiz etmekten geçiyor. Elde edilen sonuçlar ile müşterileri alışverişe tekrardan teşvik edecek stratejiler geliştirebilirler. Çevrimiçi ve çevrimdışı medya kanallarını kullanarak   alışveriş yapanlar ile gerçek zamanlı olarak iletişim kurabilirler.

Perakendecilerin mağaza içi kişiselleştirilmiş kampanyalarından biri de yüz tanıma yöntemidir. Mağaza içine yerleştirilmiş yapay zeka ile entegre çalışan bir kamera yardımı ile mağazaya giren müşterileri tanıyabilirsiniz. Çalışanların elindeki cihazlara, mağazaya giren müşterilerin daha önceden işlenmiş olan verilerini otomatik olarak gönderilebilirsiniz. Böylece müşterilerinize kişiselleştirilmiş bir hizmet sunabilirsiniz.

Güzellik sektöründe hizmet veren bir perakende firmasıysanız mağaza içi güzellik danışmanlarınızı da kişiselleştirilmiş seçenekler ile güncelleyebilirsiniz. Şubelerinizin içine yerleştireceğiniz kiosklar sayesinde müşterilerinizin selfielerini analiz edebilirsiniz. Böylece kullandıkları makyaj malzemeleri hakkında detaylı bir analize ulaşabilirsiniz. Yapılan analize göre müşterilerinize kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

Müşterilerinizi pos bilgilerinden yararlanarak da kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturabilirsiniz. Daha önce bu konuda yazdığımız ”Pos Sistemindeki Müşteri Verilerini Kullanarak Etkili Kampanyalar Oluşturabilirsiniz” adlı makaleye göz atabilirisiniz.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla