Teknoloji

Google’dan Çok Konuşulacak Yapay Zeka Çalışması

Gün geçmiyor ki yapay zeka ile ilgili tartışmalarda yeni bir gündem oluşmasın. Bu seferki haberimiz ise Google’dan geldi. Teknoloji devi yapay zeka tarafı Deep Mind’a çalışan bir grup, şehirlerin sokaklarını gezerek öğrenen bir yapay zeka geliştirdi.

Bildiğiniz sokaklarda gezmek için bir navigasyon cihazına ihtiyaç duymazsınız. Her gün ekmek aldığıınız fırın, et aldığınız kasap gittiğiniz kuaför bildiğiniz yollardır. Ne zaman bu yolları öğrendiğinizi belki de hatırlamıyorsunuzdur.

Yapay Zeka insan popülasyonunun karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerdendir diyen Elon Musk’a inat Google bir insan gibi sokaklarda gezinebilen yeni bir robot üretti. Google – DeepMind’dan bir ekip aynı bizler gibi şehrin sokaklarında gezerek şehri keşfedebilen bir yapay zeka geliştirdi. Gelecekte yapay zeka ve veri analitiğine etkisi konusunun özeti bir durum diyebiliriz.

Cornell Üniversitesi Kütüphanesi tarafından yayımlanan makalenin baş yazarı Piotr Mirowski harita ya da GPS verisi kullanmadan bir yapay zekaya şehirde gezinmeyi öğreten ilk ekip olduklarını belirtiyor. İnsan beyninden ilham alınarak üretilen yapay sinir ağlarına sahip robot ilk başta hiç bilmediği bir şehre gelen turist gibidir. Sonrasında ise deneyimleyerek şehir sokakları hakkında bilgi sahibi oluyor.

Sürücüsüz Araçlar İçin Faydalı Bir Gelişme

Mirowski ”Yapay Zekayı Central Park, West Village, Midtown ve Harlem’de dolaşacak şekilde eğitiyoruz. Yapay zeka, bölgenin haritasına bakmasına gerek kalmadan bölgeyi ezberleyebiliyor.” dedi. Bu çalışmayı özellikle sürücüsüz araçların navigasyon verilerinin düşük olduğu bölgelerde kullanımı için büyük bir gelişme olarak görebiliriz.

Mirowski ve ekibinin hala geliştirmesi gerektikleri bir sürü sorun var. Mesela sistem yeni bir şehre bırakıldığında her seferinde yeniden eğitilmesi gerekiyor. Bu da gerçek zamanlı uygulamayı zorlaştırıyor hatta sıfıra indiriyor. Dolayısıyla, ekip yapay zekanın bir şehirde edindiği becerileri başka bir şehirde de uygulayabilir hale gelmesini sağlamayı amaçlıyor. Çalışma bu başarıyı yakaladığında ise akıllı arabaları, drone’ları ve diğer cihazları eğitmenin inanılmaz basit hale gelmesi bekleniyor.

Yapay Zeka teknolojisi bakalım önümüzdeki günlerde hangi sürprizler ile karşımıza çıkacak. Geleceğe ayak uydurmak için Maptriks firmasına iletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla