Teknoloji

ARKıt 1.5 Güncellemesi ile Arttırılmış Gerçeklik Kalitesini Yükseltiyor

Apple’ın ilkbaharda yayınlayacağı iOS 11.3’ün beta sürümü geliştiricilere sunuldu. Teknoloji devi yeni güncelleme ile geelcek olan yenilikleri basına duyurdu. Güncelleme ile Apple’ın arttırılmış gerçeklik platformu ARKit’i de birçok yenilik bekliyor.

Haziran ayında California’da düzenlenen WWDC17′de iOS11 ile birlikte Apple ARKit’de tanıtılmıştı. ARKit, çeşitli AR oluşturma araçlarını tek bir çerçevede toplayarak geliştiricilerin Apple aygıtları için kendi AR ortamlarını ve uygulamalarını oluşturmalarını ve yayınlamalarını sağlıyor.

Pürüzlü Yüzeyleri de Algılayacak

ARKit, Apple’ın kendi animoji özelliğinde de görüldüğü üzere yüzler  gibi karmaşık nesneleri ve masa benzeri düz yüzeyleri zaten tespit edebiliyordu. Ancak dikey yüzeylerde bu performansın düştüğü birçok kesim tarafından dile getirilmişti. Yeni güncelleme ile artık sanal nesneleri ve dikey yüzeyleri de algılayabilecek. Apple ARKit’in düzensiz ve şekilli yüzeyleri,  daha doğru bir şekilde haritalayabileceğini söyledi.

Çözünürlük %50 Artacak

Yapılan açıklamada bilgisayar görme tekniklerinin kullanılarak broşürler, afişler ve sanat eserleri gibi iki boyutlu nesneleri de tanımlayacağı belirtildi. Mesela bir müzeyi etkileşimli sanat eserleri ile doldurmak ya da bir film afişini hayata geçirmek gibi eğlenceli ortamlar oluşturulabilecek. ARKit 1.5 ile aynı zamanda kullanıcılara % 50 daha fazla çözünürlük(720p’den 1080p’ye geçilecek) sunulacak ve uygulamalar otomatik odaklanmayı destekleyecek.

Uzmanlar Apple’ın 7 ay önce duyurduğu ARKit’in ilk başlarda büyük ilgi gördüğünü ancak sonradan hatalardan dolayı beklentileri karşılayamadığını belirtti. Geliştirilen uygulama sayısının toplamda 1000’in altında olması da bu görüşü destekler nitelikte. Uzmanlar Arttırılmış Gerçeklik uygulamalarının çoğunun oyun olmasını ise bir diğer sorun olarak ele alıyor. Çünkü AR ile oyun dışında birçok farklı uygulamalar da geliştirilebilir.

Apple’ın ilkbaharda kullanıma sunacağı iOS 11.3 ve ARKit 1.5 ile bu eleştirilere cevap verip veremeyeceği ise tam bir merak konusu. Güncelleme de aynı zamanda iMessage’dan animojiye; kişisel sağlık verilerinden bataryaya kadar birçok farklı konuda yenilikler ve iyileştirmeler de bulunuyor.

 

 

 

 

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıkla